Recension av Vackra kyrkor jag besökt (och de fruktansvärda väsen jag där mött)

Jag älskar egensinniga, vackra och modiga böcker. Böcker där historien berättas på författarens egna sätt – utan kompromisser och pekpinnar om vad man får och inte får göra. Böcker som roar och oroar på samma gång. Jag älskar också äventyr och myter, särskilt när myter på ett snyggt sätt vävs in i moderna historier.

Med andra ord: jag älskar Vackra kyrkor jag besökt (och de fruktansvärda väsen jag där mött) av Johannes Pinter.

Det är en välskriven, spännande och stundom gripande historia om Valdemar som jobbar för Svenska Kyrkan med att jaga och helst ta kål på alla de monster och demoner som härjar i vårt avlånga land. Han har dessutom precis fått reda på att han har levercancer, och kämpar således också mot sjukdomens, men även med sina känslor till sin familj och sina kollegor.

Johannes Pinters språk är mycket behagligt och utan större krusiduller. Han är väldigt skicklig med att gå mellan olika sätt att berätta – ömsom är boken rappt och visuellt skriven och ömsom långsamt och tillbakablickande. Ibland är det ganska stora skillnader olika kapitel, och det är något jag uppskattar mycket. Det finns nog både skrivarpedagoger och redaktörer som skulle höja ett varnande finger för att skriva så. Men som sagt, det här är en kompromisslös bok.

Jag är dessutom väldigt förtjust i det världsbygge som Pinter bygger upp. Det är ytterst trovärdigt, genomtänkt och fungerar. Vi får ana en hel del om hur verkligenheten egentligen är beskaffad, utan att för mycket berättas. Dessutom är det en kul krydda på det sätt som Svenska Kyrkan är inblandad. Men jag ska inte avslöja så mycket om det här, utan det får du själv upptäcka när du läser boken (för det måste du göra).

Det är också en väldigt svensk bok. Det är delvis lite av en road-movie, men det handlar också om hur Johannes Pinter får de mytologiska inslagen att fungera och passa in i en svensk – eller kanske snarare nordisk kontext. Jag upplever det som genuint och tycker att få har lyckats så bra med detta nordiska anslag. Dock tycker jag att de Säpoagenter som dyker upp i boken känns alldeles för amerikaniserade, vilket väl är min enda riktiga anmärkning mot denna i övrigt utmärkta bok.

Eskapix är onekligen ett av Sveriges intressantaste förlag, och med Vackra kyrkor jag besökt (och de fruktansvärda väsen jag där mött) hoppas jag att förlaget får det genombrott det verkligen förtjänar.

Och inte att förglömma – det är en bok med ett appendix. Har jag sagt att jag älskar appendix? Köp Vackra kyrkor jag besökt (och de fruktansvärda väsen jag där mött). Du kommer inte att ångra dig.

Och var köper du boken? Till exempel på

Bokus

Adlibris

Sf-bokhandeln

Annonser

3 thoughts on “Recension av Vackra kyrkor jag besökt (och de fruktansvärda väsen jag där mött)

  1. Ping: Läsåret 2015 | Skymningssång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s