Recension av Medusas hår och andra skräckberättelser

Hastur Förlag, som ger ut klassisk – men i Sverige kanske lite okänd – skräck kom nyligen ut med samlingen Medusas hår och andra skräckberättelser av H. P. Lovecraft & Zealia Bishop.

Boken innehåller två noveller och en kortroman som Lovecraft mer eller mindre spökskrev åt Bishop. Utöver detta finner vi ett förord av Lovecraftexperten Martin Andersson om Lovecrafts litterära samarbeten och spökskriveri, samt Zealia Bishops egen minnestext över skräckmästaren.

Martins förord är en välskriven, intressant och intiterad genomgång om spökskrivaren Lovecraft, och därmed en mycket god introduktion till resten av boken.

Den centrala texten i boken, kortromanen De Underjordiska är en mycket fantasieggande historia som känns så typisk för HP Lovecrafts stil och berättande. Alla element som fick mig att fastna för hans historier från början finns med – uråldriga myter, vidrig avgudyrkan, en akademiker som åker till en avlägsen plats, gamla dokument med fasansfulla sanningar och spår av svunna civilisationer.

Jag kände en liten glädje inom mig när jag läste den De Underjordiska – glädjen att läsa något nytt (eller i alla fall nytt för mig) och så typiskt av en välkänd författare. Det om något säger vilken stor kulturgärning Hastur Förlag har gjort som har översatt de här berättelserna.

De två andra novellerna som ingår i samlingen är kanske inte några mästerverk, men har visst kuriosavärde att läsa. Yigs förbannelse är tämligen välskriven, men Medusas hår känns som ett förlorat tillfälle – den har en kärna som hade kunnat bli en intressant historia, men nu inte riktigt når hela vägen fram. Hade troligen blivit bättre om Lovecraft använt sin vanliga återberättande stil istället för att ge sig i kast med en ganska tunn gestaltning. Dessutom lämnar den unkna slutklämmen en rätt fadd smak efter sig.

Spännande att läsa är dock Zealia Bishops minnestext över Lovecraft, särskilt fascinerande är hennes målande beskrivning av Lovecraft när hon drar sig till minnes deras möte.

Allt som allt är detta en intressant liten bok som nog tilltalar alla Lovecraftfan. Kortromanen De Underjordiska och Martin Anderssons förord är på egen hand värda priset.

Boken kan du köpa på sf-bokhandeln, adlibris eller bokus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s