Intervju med Anders Fager

Skräckförfattaren Anders Fager

Anders Fager slog till för några år sedan med den lilla novellsamlingen ”Svenska kulter”, och sedan dess har inget varit sig likt i vårt avlånga land. En mycket lyckad, och helt bisatsfri, blandning av svensk realism och Lovecrafts mytologi gör honom till en av de intressantaste samtida svenska författarna.
Anders har dessutom ett förflutet som spelkonstruktör och han är bland annat mannen bakom det kultförklarade äventyret ”Spindelkonungens pyramid”. Men det visste väl alla redan vid det här laget.
Inte lika känt är det kanske att han har skrivit tre noveller som ska publiceras tillsammans med rollspelet Mutant År 0 som ges ut inom kort av Fria Ligan, och som mycket riktigt är en ny version av det gamla rollspelet Mutant som Äventyrsspel en gång i tiden gav ut.

Vad är det som är så fascinerande med Lovecraft och Cthulhu-mytologin?

Förutom det uppenbara att mytologin är en välkänd OCH copyrightfri ”open source”, så frågar jag mig ofta detsamma. Vad är det som är så roligt med det här? Tentakler och uråldrig ondska? En sak kan vara utmaningen i att få något så tematiskt kitchigt och litterärt blyfotat att bli det minsta intressant för folk som inte har en levande och spelnörderi-baserad relation till Shub Niggurath.

Och varför är det så lätt att plocka in Lovecrafts mytologi i egna historier?

Därför att det egentligen inte är så mycket att plocka in. Det räcker med att slänga in några ”främmande eoner” så ställer sig fanboysen upp och gör vågen. För Lovecrafts mytologi är lövtunn. Gudarna är inte mer än ett par tentakler och några tuffa poser och när du väl har mumlat lite om att ”stjärnorna står rätt” så kan du göra hur du vill.

Jag får intrycket av att du gör rätt mycket research kring de alldagliga eller ”verkliga” inslagen i dina historier. Men hur mycket research gör du på mythosgrejer? Sitter du och läser igenom reglerna till Call of Cthulhu flera gånger om året eller går du mest på känn?

Det senare. Lagt ner en del tid på hällristningar och Knopkhe rätt nyligen. Eftersom hällristningarna finns så la jag ner 95% av tiden på dem och visar att man faktiskt kan se spår av Knopkhe här i norden. Lapparna dyrkade dem. Knopkhe som jag fortfarande kan skit och inget om.

Vill du förresten dela med dig av något intressant/underhållande/makabert från ditt researcharbete?

Så fort man går i närheten av new age & alternativmedicin så dyker det upp så mycket fördummande bondfångeri att det är blir svårt att skriva om det utan att det blir buskis. Tentakler och främmande eoner känns helt psykiskt stabilt i jämförelse. Annars så undrar jag mest om det är någon yrkesetisk regel ibland obducenter att de alltid måste laga mat när man ringer dem.

Du ska ju skriva några noveller i en annan redan känd värld – nämligen den från rollspelet Mutant. Kan du berätta något om detta?

Inte mycket. Har skrivit tre noveller som ska korras i dagarna. Det var väldigt roligt att lämna mitt skräckiga Stockholm en stund. Och väldigt roligt att få arbeta med en så klassisk värld. Jag är hedrad. Faktiskt.

Varifrån kom initativet till novellerna, var det du eller gänget på Fria Ligan?

Tror det var jag som frågade. Numera är jag så pass känd i de här sammanhangen att folk har svårt att tacka nej till mig. Jag bara stövlar in och säger ”JAG BEHÖVS I DET HÄR PROJEKTET.” Ungefär.

Fick du helt fria händer, eller några riktlinjer att följa (exempelvis att en novell ska funka som bakgrund/komplement till ett äventyr, eller att du måste ha med tre rubbitar)?

Vi pratade om miljön innan. Och efter hand. Mest för att jag inte skulle behöva skriva om en massa. Det blev lite jämkande längs vägen, men det får man räkna med.

Vet du om novellerna kommer att finnas tillgängliga på annat sätt än i själva spelet?

Fria Ligan har nästan material till en bok i steam-postapokalyps-setting. Det går säkert att lura mig att skriva lite mer så det blir en hel bok.

Vad är det stora skillnaderna att skriva i Mutantvärlden och Lovecrafts mytologi (förutom att den ena är efter katastrofen och den andra innehåller tentakler)?

Det finns snarare en stor likhet. De kräver fingertoppskänsla. Man måste ta de här världarna på dödligt allvar. Aldrig titta in i kameran och blinka, för då blir det Monty Python. ”Patos bor granne med studentspex” som det står i visan.

Du har ju en bakgrund som spelkonstruktör och har både äventyr och brädspel på ditt samvete. Vad tycker det att det finns för skillnader och likheter i spelkonstruktion och författande?

Jag tycker om spel som berättar en historia. Så där finns en koppling. (Jag kan inte räkna till tjugo utan ledsagare, så därför gillar jag inte alla dessa tyska spel där man mest skickar varor till varandra. Jag vill ha explosioner.) Vad det däremot innebär rent praktiskt är jag osäker på. Dramaturgin i ett spel är rätt annorlunda från den i en bok.

Jag reflekterade inte alls över titeln till ”Jag såg henne i dag i receptionen” (Anders senaste bok), men några dagar efter att jag hade köpt den kom jag på mig själv att jag nynnade på ”You can´t always get what you want”. Är det medvetet du skriver referenser och hänvisningar som liksom smyger sig på läsaren?

Mycket. Det finns massor av sådant i texterna. Rocklåtar, dikter, masskultur. Jag tycker det är kul. Och det blir ett bygge som sträcker sig åt så många andra håll än till interna nickar åt obskyra pulpförfattare eller figurer i rollspel.

Hur går det förresten med uppföljaren till ”Jag såg henne i dag i receptionen”?

”En man av stil och smak” skickas till förläggaren i nästa vecka. Klar och genomläst för andra gången. Nu ska den bara korrekturläsas.

Annonser

One thought on “Intervju med Anders Fager

  1. Ping: Snart dags för signering igen | Skymningssång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s