Recension: Iskriget – och andra berättelser av Anders Blixt

Den inte helt okände rollspelskonstruktören Anders Blixts roman Iskriget utspelar sig i en värld som påminner väldigt mycket om vår, med där historien har utvecklats något annorlunda. Boken tar sin början 1940, men låt er inte luras av detta: kriget det handlar om är inte andra världskriget utan ett republikanskt uppror mot bland annat den habsburgske kejsaren.

Skådeplats för romanen är Alba, en fiktiv kontinent som är ungefär lika stor som Europa och som vi finner där vi är vana vid att hitta sydpolen.

Vi kastas raskt in i handlingen och fastnar lika snabbt. Johnny Bornewald, spion och agent för de republikanska rebellerna, har precis anlänt till Alba. Tillsammans med den infödda guiden Linda Connor färdas han över ismassorna på vad som från början verkar vara ett rent rutinuppdrag.

Då Alba är koloniserat av Europeiska stater är kriget inte långt borta och det är av yttersta vikt att Johnnys uppdrag och identitet hålls hemligt.

Striderna drar snart in över Alba, och ett antal spännande händelser leder till att Johnny och Linda gör en upptäckt som kan få stor betydelse för krigets utgång. Man kan nästan likna deras upptäckt med en viss ring som förekommer i en mycket populär fantasyroman och Anders Blixt tvekar inte att ställa de verkligt svåra frågorna kring hur man kan använda något som är så mäktigt och samtidigt så farligt.

Iskriget är en välskriven, fartfylld och spännande äventyrsberättelse, men det är de moralfilosofiska frågorna som ställs i boken gör den extra intressant. Anders Blixt gör det varken lätt för personerna i romanen eller för oss läsare och han låter oss förstå valen som måste fattas.

Romanen är inte särskilt lång, men det är ändå imponerande hur mycket som får plats i den, både äventyret och frågorna som ställs. Lika elegant som i Anders Blixts andra roman, Spiran och staven, beskriver han världen som vi färdas igenom.

Det enda jag möjligtvis kan invända mot är att det blir lite väl svepande när vi möter det som skiljer sig mest från vår egen värld. Här hade jag gärna sett att romanen stannade upp, beskrev mer och gjorde Alba ännu mer levande.

Något jag verkligen gillar är de alternativhistoriska dragen i berättelsen, och givet hur världen i Iskriget ser ur känns det som beskrivs helt rimligt. Dessutom är det lite kul att få reda på vad som har hänt med vissa kända personer och deras verk i Blixts version av verkligheten.

Bokens titel är ju egentligen ”Iskriget och andra berättelser”. Dessa andra berätterlser är två noveller som utspelar sig på den lika fiktiva kontinenten Magalhana (som mer eller mindre ersätter Australien). Och boken hade knappast kunnat sluta bättre. Novellerna är väldigt bra. Välskrivna, starka och engagerande.

De är till viss mån baserade på Anders Blixts egna erfarenheter från när han jobbade för FN i Afghanistan och detta märks bland annat i den mån att novellerna känns så verkliga och detta är troligtvis en anledning till att de berör så mycket.

Det enda jag egentligen saknar i boken är en karta över jorden så som den ser ut i bokens värld – det hade varit givande att få en klarare bild av hur kontinenterna Alba och Magalhana ser ut och var de ligger.

En mycket gott tecken på hur väl Anders Blixt har lyckats är att jag redan innan jag hade läst färdigt Iskriget hoppades på att få läsa mer om den värld han har skapat. Så det var mycket glädjande när jag fick reda på att han har planer på en fristående uppföljare som kommer att utspela sig på Magalhana. Det ser vi fram emot!

Vad väntar du på? Beställ den nu! 

2 tankar på “Recension: Iskriget – och andra berättelser av Anders Blixt

  1. Pingback: Intervju med Anders Blixt | Skymningssång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s